ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Η Αντίπαρος με τα κάτασπρα σπίτια, το σπήλαιο, τις όμορφες παραλίες και τη λιτή ομορφιά είναι ιδανικός προορισμός για ήσυχες διακοπές και ηρεμία. Είναι γνωστή για τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά με τις λευκές κατοικίες και τα λιθόστρωτα σοκάκια. Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τη γραφικότητα του οικισμού της και στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σ’ ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο. Η Αντίπαρος είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν και Κάστρο, λόγο του φημισμένου Ενετικού Κάστρου που βρίσκεται στη περιοχή. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάρου και απέχει από αυτή μόλις ένα ναυτικό μίλι.

Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο στην Αντίπαρο αναβιώνουν με παραδοσιακό τρόπο λαϊκά πανηγύρια στη μνήμη διαφόρων Αγίων. Στις 7/5 γίνεται στην είσοδο του σπηλαίου το πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη του Σπηλιώτη, με παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα. Στις 23 και 24/5 γιορτάζεται ο Άι-Γιάννης και αναβιώνει το έθιμο του Κλείδωνα από το χορευτικό συγκρότημα της Αντιπάρου, στο λιμάνι της Αντιπάρου. Στα μέσα Ιουλίου γίνεται το τριήμερο πανηγύρι της Αγ. Μαρίνας επίσης στο λιμάνι της Αντιπάρου με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και φαγοπότι με τοπικά εδέσματα. Στις 7/9 γίνεται πανηγύρι στο εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Αντιπάρου και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται με ψαροκάικα. Στο χώρο του αθλητισμού, γνωστές εκδηλώσεις είναι ο διάπλους Πάρου-Αντιπάρου, οι αγώνες κολύμβησης, οι ποδηλατοπορείες και οι αγώνες δρόμου.

Παραλίες

Οι παραλίες τη Αντιπάρου, φημίζονται για τη φυσική ομορφιά τους και την καθαρότητά τους. Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στη Ψαραλυκή,με την χρυσή της άμμο και τα πεύκα κοντά στην θάλασσα, στον Αϊ Γιώργη με τα διάφανα νερά και στο Σωρό με τη δαντελένια ακρογιαλιά. Επίσης, πολύ κοντά στον οικισμό του Κάστρου βρίσκονται τα Λιβάδια και ο Σιφνέικος Γιαλός που έχει πάρει το όνομά του από το νησί της Σίφνου και είναι γνωστός για τα μεγάλα του κύματα λόγω των ανέμων.

Μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο του νησιού με τα καραβάκια για να ανακαλύψετε τις μυστικές παραλίες του νησιού και να επισκεφθείτε τα νησάκια Δεσποτικό και Σάλιαγκα. Στο μέσο περίπου των δυτικών ακτών της Αντιπάρου, τέλος, βρίσκονται οι παραλίες της Παναγιάς και η μαγευτική παραλία, Μοναστήρια.

Τοπική Συγκοινωνία

Οι μετακινήσεις στους οικισμούς της Αντιπάρου γίνονται με τα ΚΤΕΛ της δημοτικής συγκοινωνίας, η αφετηρία της οποίας βρίσκεται μπροστά από την Πλατεία της Αγίας Μαρίνας, ενώ οι μετακινήσεις μέσα στο ιστορικό κέντρο γίνονται με ποδήλατο ή με τα πόδια.